Slow Flow jóga Julcsival

kikötő tapolca

A flow jóga stílus lassabb változatát gyakorolhatjuk a slow flow órákon. Az alkalmakon a  légzést alap metronómnak használva áramlunk a kellemes dallamok, zenei csemegék hullámain. Előzetes tapasztalat nem árt, de bátran gyere kezdőként is.

A flow típusú órákon nem feltétlenül az ászana precíz kivitelezése cél; sokkal inkább az, hogy a belső mozgáshoz kapcsolódva lépjünk át a következő majd a következő ászanába.

Az átütően ritmikus tevékenységekhez egy egészen különleges boldogságfajta kapcsolható. Ez érhető tetten a zenében, a táncban, az énekben, az aerobikban, a gimnasztikában, az atlétikában, de még olyan meglepő dolgokban is, mint egyes vallási szertartások, a szinkron- úszás, a forgó dervisek, a voodoo rituálék vagy a katonai menetelés. Ha az ember bizonyos tevékenységeinek van „üteme”, akkor azokban ott rejlik az a lehetőség is, hogy meglepően felszabadító, euforikus érzetet keltsenek az emberben. Ahogy a ritmus eluralkodik az emberen, hirtelen örömhullám önti el, és egy pillanatra minden másról elfeledkezik. Ha megoszthatja másokkal is ezt az érzést, csak még mélyebbre hat az élmény.

Nehéz lenne megfogalmazni, mi ebben a különleges. Lényegében igen fontos, hogy az ember átadhatja magát egy egyszerű, fizikai érzetnek, miközben az agy lezárhatja egy időre a felsőbb központjait (és ezzel kis időre kitörli a mindennapos aggodalmakat és gondokat is), miközben a test izmai sokáig élvezhetik az egyenletesen ismételgetett mozdulatok hosszú sorát.

Természetesen az életünket már eleve két ritmus szabályozza: a szívverésünk és a lélegzetünk üteme. Csecsemőkorunkban ringatva csitítgattak minket. Ebből is következik, hogy ha felnőttkorunkban hasonlóan mozgatjuk a testünket, valami valóban ősi forráshoz nyúlunk vissza.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Halmos Júlia (@dzsulyoga)

 

Ez a ritmikus boldogság legtisztább formája.

E mögött a boldogság mögött a test fiziológiai reakciói húzódnak, leginkább az, amelyik a fokozott endorfintermelésért felelős. Az endorfinok a test természetes fájdalomcsillapítói, vegytanilag közel állnak a morfiumhoz (az „endorfin” kifejezést az „endogén morfium”, azaz „a test természetes morfiuma” kifejezésből vonták össze), és a hatásukra euforikus boldogság tölti el az embert. Ahogy a test egyre intenzívebb ritmikus mozgást végez, az endorfintermelés drámaian megemelkedik. Ezzel a ténnyel magyarázták a „futó eufória” néven ismert jelenséget – és azt, hogy egyes sportmániások hogyan kerülhettek edzésfüggőségbe.””

Desmond Morris

A boldogság természete

Ezért is él az az erős, ám tapasztalatunk szerint abszolút igaz mondás: Yoga is drug. 💓

 

Bejelentkezés: